Wijnen uit Abruzzo

Trebbiano d’Abruzzo

De Trebbiano is een druif waar heerlijke wijnen van gemaakt worden. Een goed voorbeeld is de “Trebbiano d’Abruzzo Bisanzio”. Dit is een lekkere lichte witte wijn die in de omgeving van Chieti gemaakt wordt. Dit is nabij Pescara. De wijngronden in de omgeving van Chieti behoren tot de beste van de streek. Dit komt mede door de van nature aanwezige kalk en kleilagen in de bodem. De “Trebbiano d’Abruzzo Bisanzio” bestaat voor 100% uit de Trebbiano druif. De druiven worden relatief laat in het seizoen met de hand geplukt. Deze lekkere lichte witte wijn komt het meest tot zijn recht bij lichte gerechten zoals vis, schelp en schaaldieren en bij lichte pastagerechten.

Wijnwebwinkel “Vindict” omschrijft deze wijn als “lekker zomerfris, tropisch, bloesem, lychee en citroen”. Een aantrekkelijke wijn, zeker gezien de prijs.

Bestel deze wijn online bij www.vindict.nl voor € 4,25 www.vindict.nl

Montepulciano d’Abruzzo

Montepulciano is een druif die door geheel midden en zuid-Italië goede en zeer goede wijnen kan opleveren. De druif wordt voornamelijk in Abruzzen, of Abruzzo zoals de Italianen zeggen, verwerkt tot de Montepulciano d’Abruzzo. Het levert een droge zachte sappige wijn op met een duidelijk eigen karakter. De Montepulciano d’Abruzzo’s die enkele jaren houtgerijpt zijn krijgen een diepere smaak. Deze krachtige wijnen met veel diepgang zijn de zogenaamde “reserva’s”, deze zijn teminste twee jaar houtgerijpt. Blenden mag met max 10% Sangiovese. Deze wijnen zijn voller en robuuster. De beste Montepulciano d’Abruzzo’s komen uit de bergen, de Colli Teramane.

Een Montepulciano d’Abruzzo wijn is bedoeld om binnen 3 tot 4 jaar te consumeren.

Wijntip

Een aanrader is de Collefrisio Montepulciano d’Abruzzo Zero.
Deze wijn wordt als zeer goed omschreven door Schaapveld in Zutphen, de beste wijnwinkel van Nederland 2010 en 2011 (Wijnpers). De jonge Azienda Collefrisio nabij het stadje Frisa in de provincie Chieti, even ten zuiden-oosten van Pescara, produceert met een kleine bezetting op 35 hectare deze biologische wijn. Deze wijngaarden behoren tot de allerbeste van de steek.

De Collefrisio Montepulciano d’Abruzzo Zero kunt u het beste drinken bij gekruide pastaschotels of gegrild vlees. Deze wijn is volrood, diep van kleur en heeft fruitig bessig aroma. Smaakvolle wijn met mooie tannine, veel fruit en een geurige evenwichtige afdronk.

Deze wijn kunt u online bestellen bij Schaapveld voor € 8, ga naar www.schaapveld.nl
Bezoek ook de site www.collefrisio.it