Adriatische kust

De oostkust van Italie ligt aan de Adriatische zee, ofwel de “Mare Adriatico” zoals de Italianen zeggen. Deze regio is erg populair bij de Italianen voor vakantie. Veel Italianen hebben dan ook een tweede huis aan de kust. Vooral de mensen in en om Rome geven de voorkeur aan een tweede huis aan de andere kant van Italie waar het veel goedkoper is en minstens zo mooi, de Costa Adriatico. In Italie is het strand, anders dan in andere landen, netjes geordend en nauwkeurig verdeeld, iedere stoel met parasol heeft een eigenaar. En de rijen met parasols staan hier soms wel 14 rijen breed en honderden meters lang. Het massatoerisme neemt af richting het zuiden en daar wordt het op de stranden ook wat relaxter. Ruwweg gezegd, ten noorden van Pescara richting Marche is het zéér druk op de stranden in het hoogseizoen en richting het zuiden vanaf Pescara bij Vasto Marina wordt het al wat relaxter, hier komen dan ook vooral Italianen en maar weinig buitenlandse toeristen.

Costa dei Trabocchi

Niet alle stranden aan de Adriatische kust zijn zandstranden. Bij Pescara zijn er wel zandstranden maar richting het zuiden, ‘costa dei Trabocchi’, zijn hoofdzakelijk kiezelstranden met kiezels soms zo groot en rond als eieren.
Deze ‘costa dei Trabocchi’ wordt zo genoemd, vanwege de vele trabocchi die hier te vinden zijn. Dit zijn visinstallaties, die op palen in de zee staan en zijn vrijwel geheel uit hout vervaardigd. Ze worden al eeuwenlang voor de visserij gebruikt.
Vanaf de kustweg van Pescara tot aan Vasto, kun je een aantal van deze trabocchi in de zee zien staan. Na een kleine wandeling vanaf de weg, tref je onderaan de heuvel prachtige rotskusten, of kiezelstranden met uitzicht op een trabocco.

De Trabocchi van Abruzzo zijn uniek en staan op de monumentenlijst. De hutjes zijn enige meters vanaf de kust bereikbaar via een gevaarlijke smalle brug, die ook op houten palen in de zee staat. Het is voor de vissers vanaf het platform eenvoudig hun netten uit te gooien en deze later weer binnen te halen d.m.v. een bepaald systeem. Een aantal van deze trabocchi zijn door de eeuwen heen door storm verwoest, maar de meeste zijn gelukkig weer gerestaureerd. Sommige hiervan zijn toegankelijk voor bezoekers en geschikt gemaakt als restaurant. De meeste ‘Trabocchi-restaurants’ zijn alleen in het hoogseizoen geopend. Er wordt één vast vismenu geserveerd, van verse vissoorten en goede kwaliteit. Het is aan te raden vooraf te reserveren. Het is een bijzonder romantische ervaring die gepaard gaat met heerlijke verse vissoorten en een fantastisch uitzicht. Tijdens de vismaaltijd hoort u het rustgevende geluid van het kabbelende zeewater onder u en van de golven die tegen de kust aanslaan.

Text van Willeke Luinge
Zij woont in de Abruzzen en heeft daar een camping Rocca di Sotto

Trabocchi-restaurants

“Trabocco Punta Tufano” in Rocca S. Giovanni. traboccopuntatufano.it
“Trabocco Punto Punciosa” in Rocca S. Giovanni.

Kustplaatsen van de Abruzzen aan de Adriatische zee

Martinsicuro
Alba Adriatica
Tortoreto
Giulianova
Roseto degli Abruzzi
Pineto
Silvi Marina
Montesilvano Marina
Pescara
Francavilla al Mare
Ortona
Vasto Marina

Spiaggia Mare Adriatico